Camerabeveiliging met microfoon

  • Geplaatst op
  • Door Yannick
  • 1
Camerabeveiliging met microfoon

In deze blog word een toelichting gegeven of het mogelijk is om bij uw camerabeveiliging een microfoon aan te sluiten om aan uw beeldopname geluidsopname toe te voegen.

Camerabeveiliging met geluidsopname

Veel van onze klanten geven aan dat ze naast de video opname graag ook geluidsopname willen hebbe. Dit is uiteraard mogelijk, maar er zijn op de markt slechts enkele camera’s uitgerust met een microfoon. In de meeste gevallen is het meeste eenvoudige om een losse microfoon bestellen zoals in figuur 1 getoond. U vind deze microfoon eenvoudig op onze website via de volgende link: microfoon. De microfoon uit de link is een hele kleine microfoons met een lengte van slechts enkele centimeters die eenvoudig en netjes weg te werken is. Echter dient u met een aantal zaken rekening te houden voor u een microfoon besteld voor of bij uw camera beveiliging set. Hierbij kijken we naar de recorder, plaatsing microfoon, en naar de bekabeling.1.       Aansluitingen op de recorder

Ten eerste om geluidsopname te kunnen hebben bij uw camera set dient uw recorder voorzien te zijn van minstens een of meerdere audio ingangen. U kunt dit bij iedere recorder eenvoudig zien bij de specificaties of aan de achterzijde (bij de aansluitingen) van de recorder. Eerst lichten we toe hoe u op de achterzijde van de recorder kunt zien hoe het mogelijk is en daarna tonen we u hoe het in de specificaties van een recorder kunt vinden.
 

Achterzijde recorder:


Op de boven getoonde afbeelding ziet u dat deze recorder links 16 beeld ingangen heeft via een BNC connector en daarnaast zitten twee aansluiting waaronder “audio in” staat. De audio ingang heeft 2 connectoren, omdat geluid altijd bestaat uit een linker (witte aansluiting) en rechter (rode aansluiting) signaal. Het betekent dat deze recorder de mogelijkheid heeft om het geluid van 1 microfoon op te nemen. Nu we aan de achterzijde kunnen zien of een recorder de mogelijkheid heeft voor een microfoon zullen we ook toelichten hoe u dit in de specificaties kunt zien.
 

Specificaties recorder:

-30FPS / 25FPS (NTSCAL) 960H live en backup beeld.
-Digitale zoom tijdens terugkijken en de PTZ mode
-Diverse  opname mogelijkheden door elkaar heen
-Ondersteunt VGA tot een 1080I resolutie
-HDMI tot een 1080P resolutie
-16 video ingangen BNC connector
-1 audio ingang RCA/Tulp connector
-1 audio uitgang
-Diverse opname methodes
-NTP, Email en Alarm functies
-Ondersteund Android & Iphone-Ipad
-CMS
-

Aan de hand van de product specificaties kunt u ook zien, dat de recorder is voorzien van een microfoon aansluiting. Zie rood gearceerde tekst hierboven: ‘1 audio ingang middels RCA/Tulp connector’. Als we naar de rode tekst kijken zien we wederom naar voren komen dat deze recorder voorzien is van 1 audio ingang die we kunnen gebruiken met een microfoon. Het blijkt dus dat deze recorder geschikt is voor geluidsopname middels 1 microfoon. In het volgende stuk lichten we toe, hoe u de keuze maakt waar u de microfoon het beste op kunt hangen.
 

2. Plaatsing microfoon

Op figuur 1 is de microfoon afgebeeld, zoals u kunt zien is er maar een kort stuk kabel aan de microfoon verbonden. Als u deze direct achteraan de recorder aansluit zult u het geluid dat er in de ruimte van de recorder is opnemen. Een microfoon heeft namelijk maar een bepaalde oppervlakte waarin het geluid opneemt. Hoe verder u van de microfoon verwijderd bent hoe minder duidelijk dit geluid zal worden. Vanuit onze ervaring weten we, dat de meeste klanten de microfoon het liefste in het gebied van een winkel of pand hangen met het hoogste risico op inbraak, vernieling, etc. Denk er bij het plaatsen dus altijd over na wat de meest tactische plaats is voor een microfoon.  In de meest gevallen word de keuze gemaakt om de microfoon bij een camera te plaatsen, omdat er dan geen extra kabels getrokken hoeven te worden en omdat het geluid dan gelijk loopt met een van uw camera’s. Over bekabeling vertellen we meer in de volgende paragraaf.
 

3. Bekabeling voor camera met geluidsopname

Als uw recorder geschikt is voor geluidsopname dient u er ook rekening mee te houden dat u bekabeling nodig heeft waarbij u uw microfoon aan kunt sluiten. In deze paragraaf lichten we alleen de bekabeling toe van een microfoon in combinatie met het beeld van uw camera, omdat dit in de meest gevallen gedaan word. Het beeld signaal van een camera gaat middels een coax kabel van de camera naar de recorder als de camera’s  uiteraard bedraad zijn. De bekabeling voor een beveiligingscamera bestaat eigenlijk altijd uit een kabel voor het beeld en een kabel voor de voeding van de camera.

Op het moment dat u echter een microfoon wilt plaatsen bij een camera dient de kabel ook voorzien te zijn van een audio kabel, zodat het geluidsignaal van de microfoon naar de recorder gaat. De meeste standaard geleverde kabels zullen dit niet hebben. U zult dus in de meeste gevallen ervoor moeten kiezen om een nieuwe/andere kabel aan te schaffen.  In figuur 3 staat een kabel getoond met 1 connector (geel) voor beeld, 1 connector (rood) voor de voeding en 2 connectoren (wit) voor het geluid. Controleer dus of uw huidige bekabeling voorzien is van audio aansluitingen en schaf anders bekabeling aan met beeld, audio en voeding. Een voorbeeld van deze camera kunt u vinden op onze webshop: kabel.


4. Samenvattend

Als u een microfoon, met een recorder met audio ingang en een kabel met audio aansluitingen heeft kunt u naast uw beelden ook eenvoudig geluid opnemen en de kwaliteit van uw opname nog verder verhogen zonder hoge investeringen. Een microfoon kost vaak minder dan €10,-  en een kabel van 10 meter kost ook ongeveer €10,-.

 

Reacties

  1. Jeroen van Hassel Jeroen van Hassel

    Al enige tijd liep ik rond met de vraag of ik boven mijn balie in mijn winkel naast beeldopname ook het geluid op zou kunnen nemen. Door deze blog heb ik het gedaan en voor een paar tientjes is dit een koopje. Bedankt, voor de interessante blog.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Tags