Keuze mogelijkheden camerabeveiliging

 • Geplaatst op
 • Door Yannick Nelemans
 • 3
Keuze mogelijkheden camerabeveiliging

Deze blog geeft u de nodige informatie voor het aanschaffen van een gepast camerasysteem.

Inleiding:

Onder onze klanten merken wij vaak dat er een verkeerd camerasysteem besteld word die niet aan de behoeften voldoet van de klant. Wij hopen dat deze blog een goed hulpmiddel is om de juiste keuze te maken. In de blog vindt u alle nuttige informatie met betrekking tot camerabeveiliging. De onderdelen die aan bod komen zijn:

 

 1. Recorder (mogelijk voorzien van hard schijf)
 2. Camera's
 3. Bekabeling (voor voeding en beeld camera's)
 4. Voeding voor camera's
 5. Monitor (optioneel)
 6. Microfoon (optioneel)

 

Recorder:

Productknallers biedt verschillende recorders aan. Hierbij is het verstandig om op de volgende aspecten te letten:

 1. Beeldkwaliteit
 2. Aantal kanalen
 3. Opslagcapaciteit
 4. Output signaal
 5. Mogelijkheid installatie app (android en ios)

Momenteel worden er recorders aangeboden met een groot verschil in beeldkwaliteit van de opname. Deze kunnen we onderscheiden in:In de bovenstaande afbeelding is goed te zien, dat er tussen de verschillende resoluties een groot verschil zit. De beeldkwaliteit van CIF past namelijk 24 keer in het beeld van FULL-HD. De recorder is niet als enige van belang als het gaat om de beeldkwaliteit. De camera plus recorder moeten zo gekozen worden, dat er een optimale beeld ontstaat waardoor er geen beeldkwaliteit verloren gaat.

U moet op voorhand goed bepalen hoeveel camera's u wilt plaatsen. Er worden recorders aangeboden van 1 tot en met 32 kanalen. Het aantal kanalen geeft aan hoeveel camera's er mogelijk aan te sluiten zijn op een recorder. Wanneer u ervoor kiest om een recorder met 4-kanalen te nemen en later wilt uitbreiden is dit niet meer mogelijk met de huidige recorder.

Om een monitor aan te sluiten op uw recorder moet u goed in de gaten houden welk output signaal de recorder heeft. Waar dit voorheen nog RCA aansluitingen waren, zijn het tegenwoordig de VGA- of HDMI aansluiting die we het meest terugzien. Bij moderne monitoren of tv’s ontbreekt het bijna altijd aan een RCA aansluiting.

Ook is het bij een recorder vaak van belang, dat de beelden opgenomen worden. Hoewel een hogere beeldkwaliteit een mooier beeld geeft zorgt dit er wel voor dat de harde schijf sneller vol raakt. U moet bij het kiezen van een harde schijf altijd nagaan hoeveel dagen u wilt opnemen. In veel gevallen is 24-uur meer dan genoeg, omdat gebeurtenissen snel opgemerkt worden.

Hoeveel snel is 1tb vol bij deze resolutie.


Recorders zijn bijna altijd voorzien van de mogelijkheid tot het gebruik van een App op uw smartphone. De merken Viscoo en Elro hebben een gratis app die u kunt downloaden. Dit zijn tevens de merken recorders die Productknallers in het assortiment heeft.


Camera's:
Camera's worden geleverd in verschillende soorten en maten. Wat is op voorhand belangrijk om te weten betreft een camera? Hieronder een aantal zaken:

 • Aantal camera's 
 • Beeldresolutie
 • Binnen/Buiten
 • Nachtzicht 
 • Breedtehoek van een lens
 • Vandaalbestendig
 • Bedraad/draadloos
 • PTZ-camera

 

 

Beeldkwaliteit van een camera wordt bepaald door de TV-lijnen en resolutie. Het komt vaak voor dat alleen de TV-lijnen worden vermeld of de resolutie. Dit is omdat een bepaald aantal TV-lijnen altijd correspondeert met een bepaalde resolutie. Als voorbeeld: 720p heeft altijd 1280 TV-lijnen.

 

Naast het aspect van beeldresolutie is uiteraard ook belangrijk hoe groot de lens is en welke chip er gebruikt wordt, maar dit is, voor nu, te technische informatie.

Niet iedere camera is geschikt voor buiten. Let daarom altijd goed op of u een weersbestendige camera besteld voor buiten.

Als u ’s nachts beeld wilt ontvangen van uw camera’s kunt u deze natuurlijk ophangen in een verlichte omgeving. Wanneer dit niet mogelijk is kunt u een camera kiezen die beschikt over nachtzicht. Een camera die voorzien is van nachtzicht heeft ir-leds, waardoor het beeld ‘s nachts vertoond wordt in zwart/wit. Het is belangrijk om te bekijken hoeveel meter nachtzicht u nodig heeft voor uw situatie. Het is namelijk niet handig om een camera te pakken met teveel/te weinig nachtzicht. Dit kan als gevolg hebben over- of onderbelichting. Nachtzicht wordt daarom bij elke camera in meters uitgedrukt. Wanneer u toch ondervindt dat uw camera overbelicht is heeft u altijd de mogelijkheid om ir-leds af te plakken tot u een gewenst resultaat heeft.

Wanneer u camera's ophangt is het belangrijk om te kijken welke breedtehoek een camera heeft. Wanneer u een camera bijvoorbeeld in een haakse hoek ophangt en alles op wilt nemen zal de camera 90 graden breed moeten kunnen kijken. Dit is echter niet de term die gebruikt wordt bij camerabeveiliging. Een veel voorkomende lens is 3.6mm deze neemt op in een hoek van ongeveer 75 graden. Wanneer u een lens heeft met 2.8mm zal deze rond de 100 graden breed kunnen kijken, omdat het op voorhand moeilijk te bepalen welke lens u nodig heeft worden de professionelere camera's geleverd met een varifocale lens, waardoor u kunt in en uitzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Wanneer uw camera komt te hangen op een plek waar veel criminaliteit of vandalisme is en er eenvoudig met de camera gerotzooid kan worden is het aan te raden een vandaalbestendige camera te nemen. Wanneer een professionelere camera beschadigd wordt zal er echter altijd een alarm bij de recorder afgaan, zodat u gealarmeerd wordt. 

In sommige gevallen is het niet mogelijk om een kabel te trekken vanuit een recorder naar een camera. Dan is het verstandig om te kiezen voor een draadloos systeem. Echter heeft draadloos niet de voorkeur, omdat de systemen vaak duurder, minder betrouwbaar en een mindere kwaliteit hebben.

Naast deze mogelijkheden zijn er nog de PTZ camera's. Deze camera's zijn automatisch draaibaar. U zou met deze camera's middels een mobiele app de camera bijvoorbeeld kunnen draaien of laten inzoomen. Ook is er een mogelijkheid om de camera continu een patrouillerend pad af te laten leggen, zodat alles in beeld komt. De besturing geschiedt middels een PTZ-keyboard of via de recorder. Een recorder heeft vaak de mogelijkheid voor het installeren van 1 PTZ-camera, maar dit moet u op voorhand wel controleren.

Bekabeling
De bekabeling zorgt ervoor, dat camera's voorzien worden van stroom en beeld over kunnen dragen naar de recorder. Om de kwaliteit van het beeld zo goed mogelijk te houden is het aan te raden zo kort mogelijke kabels te nemen, om zo min mogelijk kwaliteitsverlies te hebben. Bij sommige leveranciers is het mogelijk kabels op lengte te bestellen, waardoor je minder verlies hebt en niet met onnodig veel kabel blijft zitten. Bij productknallers.nl is dit ook mogelijk. Bij camerabeveiliging wordt voor 90% BNC-connectoren gebruikt voor het overbrengen van video-signaal. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van mini-din aansluiting. Som komt het nog voor dat er gebruik wordt gemaakt van RCA-aansluitingen. U moet dus goed kijken welke aansluiting uw camera heeft en het apparaat waar u de beelden van de camera op uit wilt laten komen. Dit hoeft uiteraard geen recorder te zijn, maar kan ook een monitor of tv zijn. Om een juiste overgang te maken van BNC naar RCA kan er bijvoorbeeld ook connectoren gebruikt worden. Een overzicht van onze connectoren is te zien op: http://www.productknallers.nl/camerabeveiliging/connectoren/

Naast het doorgeven van beeld en video zijn er ook kabels die audio kunnen doorgeven zodat u het geluid kunt opnemen. U moet hierbij wel goed in de gaten houden of deze mogelijkheid op de recorder aanwezig is.

Voeding voor camera's
Er wordt bij camerabeveiliging gebruik gemaakt van 2 type voedingen voor de camera's. Dit zijn de adapters zoals wij ze allemaal kennen en de voedingskasten die een zekering hebben, waardoor niet een geheel systeem eruit gaat. Een voedingskast is in veel gevallen duurder, maar zorgt voor een mooiere afwerking en minder losse kabels. In onderstaande foto is het verschil tussen een adapter en voedingskast te zien:


Om het aantal kabels bij een adapter te verminderen zijn er adapters met meerdere uitgangen. In de bovenstaande foto heeft de adapter 4 uitgangen, waardoor er 3 adapters minder nodig zijn om de camera's van stroom te voorzien.

Monitor
In veel gevallen is het niet nodig om een monitor te hebben of u moet het preventief willen gebruiken, zodat iedereen ziet dat er camerabeveiliging aanwezig is. Wel moet u goed kijken of de aansluiting van de monitor overeen komt met die van de recorder. U heeft echter wel een monitor nodig voor een eenmalige installatie houd dat dus goed in de gaten.

Microfoon
Veel recorders hebben 1 aansluiting voor input van audio ook zijn er recorders die  per kanaal (videokanaal) de mogelijkheid hebben om een microfoon aan te sluiten. Een microfoon geeft extra dimensie aan een opnamen, omdat u zo weet wat er gezegd wordt. Er zijn bijna geen camera's op de markt die verkocht worden met een microfoon. Wanneer een microfoon meerwaarde heeft kun je deze los aanschaffen voor nog geen €10,-. Er zijn microfoon modellen voor camerabeveiliging die zeer klein zijn. Onderstaande afbeeldingen staan een voorbeeld van een mini-microfoon:


Mocht u nog vragen hebben schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Reacties

 1. Arthur De Dief Arthur De Dief

  I think one must consider all the points you have mentioned before buying security camera. Nice blog.

 2. Stop De Dief Stop De Dief

  Bedankt voor het delen van de blog. Met de plotselinge stijging van de criminaliteit, ik wil ook een Camerabewaking thuis te installeren voor volledige veiligheid. Wow, beeldkwaliteit is echt goed. Maar het kan dezelfde beeldkwaliteit te leveren 's nachts?

 3. L.Meijer L.Meijer

  Bij de aankoop van een bewaking camera Digitaal 7 inch camerasysteem CS 93 D zit alleen een Engelse versie installatie cd, is die cd ook in het Nederlands te verkrijgen of een boekje.
  Met vr groet,
  L.Meijer

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Tags